Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 24 februari 2023 | week 8

Voorwoord

IWB en Lossingscommissies
Morgen is er een bijeenkomst van het IWB (Instituut Wedvlucht Begeleiding) en de Lossingscommissies van onze Afdelingen, de ZLU en een vertegenwoordiging van de WOWD. Zoals al eerder aangegeven zal de ZLU dit jaar ook gebruik maken van de informatie van het IWB. Het IWB en de Lossingsverantwoordelijken vervullen cruciale functies in onze duivensport. Tijdens deze dag wordt er gestart met het evalueren van het seizoen 2022. Wat zijn de ervaringen, wat kunnen wij ervan leren en wat kunnen wij nog verbeteren? Ons uitgangspunt is dat er hoe dan ook altijd wel iets te verbeteren is. Dat zal ook vast wel opgaan voor het IWB en LC’s. Dat wil niet zeggen dat wij niet goed bezig zijn, maar nieuwe inzichten en ervaringen moeten ons samen scherp houden. Onze duivensport verdient het en het draagt bij tot een toekomstbestendige sport. Vervolgens gaan wij ons aan de hand van voorbeelden verdiepen in de Risico Tabel Lossingen (RTL). Voor degene die nu denkt: wat zou daar allemaal in die RTL staan, dan verwijs ik u met deze link graag naar de inhoud. Hierna volgt uitleg en instructie over onze lossingsportal: www.vluchtbegeleidingduiven.nl .

Dit is met name relevant voor de nieuwe lossing coördinatoren. Uiteraard is het ook een opfrissing voor degenen die er vorig jaar mee gewerkt hebben. Ik vertrouw erop dat iedereen aan het einde van deze bijeenkomst met een goed gevoel het komende jaar zijn verantwoordelijke taak weer op zich kan nemen.

Ladies League
Tijdens de Voorjaarsbeurs op 4 en 5 maart kunnen de Ladies die niet aanwezig waren bij de Kampioenenhuldiging hun trofee afhalen bij de NPO stand. Bij de NPO stand kunnen ook de gewonnen hoofdprijzen worden afgehaald. De uitnodigingen zijn verstuurd naar de winnaars en de mooie prijzen, allemaal ter waarde van 100 euro, staan nog een keer in deze Op (de) Hoogte. Gefeliciteerd met de prijs!

Welke beleidsvoornemens heeft het bestuur voor 2023?
Als rode draad loopt de voorbereiding voor de Olympiade in Maastricht op 26 tot en met 28 januari 2024 door het jaar heen. Wij zijn er nu al druk mee bezig. De Olympiade website is in de lucht en er zijn al 5 Olympische Nieuwsbrieven verschenen. De voorbereiding van de Olympiade is natuurlijk niet het enige waarmee wij aan de slag gaan. Dit zijn onze beleidsvoornemens voor 2023:

 • Visie ontwikkelen op duivensport in 2030
 • Beheersing vogelgriep
 • Nieuw Nationaal Vliegprogramma (Commissie Evaluatie Vliegprogramma)
 • Verbeteren imago duivensport
 • Visie op buitenlandse en splijt leden
 • Ontwikkelen communicatiestrategie NPO
 • Eigen losplaatsen realiseren, eventueel samen met KBDB

Kortom, wij hoeven ons niet te vervelen, maar dat deden wij toch al niet. Er is reeds gestart met het eerste punt, het ontwikkelen van een visie op de duivensport in 2030. Het behouden van onze leden is daarbij uiteraard een van de belangrijke onderwerpen.

De Commissie Evaluatie Vliegprogramma is ook al druk bezig met haar opdracht. En laat ik het vooral hier ook noemen: de Vogelgriep heeft continue onze aandacht en dat is hard nodig ook. In deze Op (de) Hoogte het laatste nieuws over vogelgriep. Zoals u inmiddels van ons gewend bent houden wij u op de hoogte van alle nieuws en ontwikkelingen.

Voorjaarsbeurs
Zoals ik al aangaf staan wij met een stand op de Voorjaarsbeurs. Wij willen daar graag aandacht schenken aan de Olympiade, Doping controles, Ladies League en Grand Prix’s. En uiteraard zijn wij er ook om met u, onze leden, te spreken. Horen welke ideeën er leven en welke vragen er zijn. Om teleurstellingen te voorkomen worden er tijdens de beurs geen ringen overgeschreven. Ringen overschrijven kunt u zelf en via uw vereniging, maar daar was u wellicht al van op de hoogte.

Fijn weekend!

Ben Geerink
voorzitter 

 

Inhoudsopgave
 

 

WEDSTRIJDEN

Kampioenen Ladies League 2022 in beeld


Vorige week zaterdag zijn de Ladies League kampioenen gehuldigd in Hotel de Witte Bergen te Eemnes. Hieronder vindt u de individuele foto's van de kampioenen.

Nogmaals van harte gefeliciteerd! 

 
Uitslag Grand Prix Der Junioren
Uitslag Grand Prix Issoudun
Uitslag Grand Prix Nieuwe Oogst
 


VAN DE BESTUURSTAFEL

Update vogelgriep: Vaccinatie programma


De Europese Commissie heeft aangekondigd dat door de enorme vogelgriep epidemie het non-vaccinatiebeleid niet langer houdbaar is. Daarom komt de Commissie met speciale regels voor vaccinatie tegen vogelgriep, heeft Eurocommissaris Kyriakides (Gezondheid en Voedselveiligheid) aangekondigd.

                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave
Lees hier verder
 

NPO BESTUUR

Definitieve agenda Ledenraad zaterdag 11 maart 2023


Terug naar inhoudsopgave

 
Definitieve agenda 11 maart 2023
Bijlage 2 - Kiesregister NPO per 01-02-2023
Bijlage 3a - Concept notulen Ledenraad 26 november 2022
Bijlage 3b - Actielijsten Ledenraden NPO maart 2023
Bijlage 5a - Jaarverslag 2022
Bijlage 5b - Financieel rapport 2022
Bijlage 5c - Controleverslag 2022 FBCC
Bijlage 6a - CV Hans van Dijk
Bijlage 6b - CV Leen de Rijke
Bijlage 6c - CV Huib Bransen
Bijlage 6d - Rooster van aftreden NPO Bestuur 2023
Bijlage 7 - Toelichting bij agendapunt 7 - WBTR
Bijlage 8 - Eerlijk spel en NPO Kampioenschappen 2023
Bijlage 9a - Voorstellen Afdeling Zeeland'96
Bijlage 9b - Voorstellen Oost-Brabant
Bijlage 9c - ZLU Voorstel aan NPO 1 op 4
Bijlage 9d - Pre adviezen NPO Bestuur
Bijlage 10a - Olympiade organisatie
Bijlage 10b - Beursdeelname en partnerprogramma
Bijlage 10c - Spelregels Olympiade 2024
Bijlage 11a - Bijeenkomst vervoer en vervoermiddelen
Bijlage 11b - Presentatie Vervoer
Bijlage 11c - Reglement Vervoer en Lossingen
Bijlage 11c.1 - Protocol lossingen
Bijlage 11c.2 - Lossing Nationale concoursen
 

                    

 

NPO BESTUUR

Nieuwe website positief ontvangen

Inmiddels is de nieuwe website al weer een paar weken in de lucht en via de korte vragenlijst krijgen we goede reacties en waardevolle feedback. Dit is wat liefhebbers hebben laten weten:
Ook hebben we waardevolle feedback en suggesties ontvangen om de site nog beter te maken. Een deel van de suggesties stond al gepland voor fase 2 en 3 die beiden nog voor de start van het vliegseizoen gepland staan. En een aantal zaken gaan we bekijken om te zien of en hoe we dit na april kunnen verwezenlijken.

Wat komende weken te verwachten?
Zoals we bij de introductie van de nieuwe site al aangaven, worden in maart nog een aantal zaken / functionaliteiten toegevoegd aan de website. Denk hierbij onder meer aan:

 • lossingsinformatie
 • actuele weersinformatie
 • zoekfunctie
 • uitbreiding 'duif gevonden' met stappenplan
 • antwoord op veelgestelde vragen
 • informatie over en link naar Nederlandse Groep van Keurmeesters (NGvK)
Waardevolle suggesties vanuit bezoekers van de website
Via het onderzoek zijn ook goede suggesties gegeven om de site nog verder te verbeteren. Waar mogelijk pakken we deze suggesties op om te verwerken in maart. Zo staat bijv. nu nog 'Duif gevonden' bovenaan op elke pagina, vanuit de gebruikers is aangegeven dat het prima is om prominent op de homepage te vermelden, maar dat het niet op iedere pagina zo nadrukkelijk aanwezig hoeft te zijn. 
Een suggestie die we verder zullen onderzoeken nadat de geplande verbeteringen in maart zijn doorgevoerd, heeft betrekking op het spreekbeurtpakket. Op dit moment kan dat aangevraagd worden via het NPO Bureau. De suggestie is gedaan om het pakket met alle informatie via de website te delen. Een goede tip, waarmee we aan de slag gaan.

Suggesties en tips blijven welkom
Komende weken blijft het mogelijk om feedback te geven op de nieuwe website. Wij blijven de reacties, tips en wensen bekijken en volgen. Afhankelijk van de aard van de melding pakken we dit ofwel direct op (als bijv. een link niet werk), nemen we de suggestie mee in een aanpassing die al gepland staat of bekijken we of en hoe het idee op een later moment verwerkt kan worden. Via onderstaande button kunt u uw mening en ervaringen met ons delen. 
www.duivensportbond.nl | deel uw ervaring
 

VOORJAARSBEURS

Ruim 170 exposanten aanwezig tijdens Voorjaarsbeurs 


Het startschot van het nieuwe vliegseizoen wordt al jarenlang in Expo Houten gevierd en daar wil iedere liefhebber graag bijzijn. Met vele duizenden komen de bezoekers dan ook uit heel Europa naar Expo Houten afgezakt. Het is nu zaak de laatste voorbereidingen te treffen op en rond het hok, want over enkele weken worden de oude duiven alweer opgeleerd. Veel liefhebbers gebruiken deze tijd om een beslissing te nemen over voedingsschema’s, gebruik van bijproducten tijdens het seizoen en tal van andere zaken.
 
Waar kan dat beter dan tijdens de Voorjaarsbeurs? Daar zijn immers alle voorname producten op duivensport gebied onder één dak te vinden, én u krijgt er voorlichting van de specialisten bij! Met exposanten uit meer dan 20 landen die de laatste ontwikkelingen op duivensportgebied tonen is een bezoek aan Houten beslist de moeite waard. Zo zijn er uit die landen veel zgn. One Loft Races wat toch een steeds prominentere rol begint te spelen binnen onze sport. Maar ook uit het buitenland nieuwe producten zoals een farmaceutisch bedrijf uit Spanje én een uit Polen, beide opzoek naar wederverkopers van hun producten. Op technisch gebied zijn er weer tal noviteiten bij de fabrikanten van elektronische systemen. Maar sta ook eens stil bij kleine nieuwkomers zoals De Cubber met zijn automatische voerbakken of bij Avirings Derby uit Slovenië die ringen op de markt brengt om duiven te volgen. Te veel om op te noemen dus!
                                                                                                                                       Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
 
 

Het laatste Olympiade nieuws ook op social media


Vanaf nu is het laatste Olympiade nieuws ook te vinden op Facebook en Instagram.

Wilt u graag op de hoogte blijven via social media? Volg dan de kanalen: 
Instagram: Olympiad2024 en klik op 'volgen'*
Facebook: Olympiad2024 en klik op 'vind ik leuk'*

*Om de Facebookpagina en Instagrampagina te kunnen volgen heeft u een Facebook/Instagram account nodig. 
 
Klik hier om naar de Olympiade Facebookpagina te gaan
Klik hier om naar de Olympiade Instagrampagina te gaan
 

Nieuws over The Dutch Golden Classic 2023

 

Door Wim Vos 

We hebben 18 jaar geleden een fantastisch evenement binnen de duivensport opgestart door, voor intussen 5 samenspelen, een zg. ringenrace op te zetten. Goede liefhebbers uit het hele land doen mee en leveren elk 2 jonge duiven aan die binnen onze 5 samenspelen worden verkocht. Per coördinaat mag men er 5 kopen. En met die jonge duiven kan iedereen geweldig mooie geldprijzen winnen door ze te spelen op de jonge duivenlijn.

Terug naar inhoudsopgave

Lees hier verder
 

WEDSTRIJDEN

Sponsoren van de Grand Prix's: bedankt! 


De Grand Prix's 2022 zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren. We zijn dankbaar voor hun steun het afgelopen jaar. Hoogste tijd om onze sponsoren in het zonnetje te zetten! Deze week aandacht voor Beyers.

Nogmaals hartelijk dank! 

 

NPO BUREAU

Veelgestelde vragen 


Deze week antwoord op veelgestelde vragen over ringnummers overschrijven. 

Kan ik tijdens de Voorjaarsbeurs in Houten mijn ringnummers laten overschrijven?
Het overschrijven van duiven kunt u zelf online regelen via ‘Mijn overschrijvingsaanvragen’. Hierbij de link naar de site: https://www.duivensportbond.nl/over-ons (naar beneden scrollen waarna 2 filmpjes in beeld komen waarin het wordt uitgelegd). Via de overschrijvingsfunctionaris in uw vereniging kunnen ook ringnummers worden overgeschreven.
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen  


Wekelijks tonen we in Op de Hoogte een overzicht van actuele bonnenverkopen en verkopen die lopen of van start gaan. Ook op de website is het overzicht van de verkopen te vinden. Zowel in ODH als op de website tonen we verkopen van verenigingen, afdelingen en NIC's. 
 

Duivennet

Verkoper Start datum Eind datum Bon/Duiven
P.V. De Bilt 08-02-2023 / 13:20 25-02-2023 / 22:00 43
Fondclub Noord Nederland 12-02-2023 / 20:00 26-02-2023 / 22:00 22
P.V. de Lingebode, Zetten 15-02-2023 / 20:00 01-03-2023 / 22:00 32
P.V. de Witpen, Hengevelde 13-03-2023 / 20:00 24-03-2023 / 22:00


Toppigeons


Duivenveilingen


GPS Auctions

Overig

Terug naar inhoudsopgave

Overzicht bonnenverkopen op duivensportbond.nl
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
 • 11 maart 2023 - Zaalverkoop Jonge duiven PV de Voorhouter, Aanvang 15.00 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Klik hier voor meer informatie.
 • 18 maart 2023 - Zaalverkoop Jonge Duiven van diverse (top)liefhebbers. Aanvang: 13.00 uur. Klik hier voor meer informatie. 
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 23 februari 2023
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

2023

 • 11 maart 2023 - NPO Ledenraad
 • 25 november 2023 - NPO Ledenraad
   
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Nieuwsbrief Peter Boskamp

brander
05 december 23
Naar aanleiding van de diverse artikelen over ziekten wordt me vaak de vraag gesteld welke ontsmettingsmiddelen men kan gebruiken voor het hok. Meestal gaf ik bij de beantwoording de standaard...

Columnist in Spotlight

30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23
24 februari 23
Toen ik op Face Book  het bericht  plaatste dat ik van...
17 februari 23
01 februari 23
Als je door het hekken aan het kerkhof van...
13 januari 23
BEELDEN UIT MIJN KINDERJAREN DEEL III Deze foto is...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new LouisvZuijlen185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40