Regen.

Geef mij het weer van vorige week maar die regen ben je na een half uur al beu. De 10 winterjongen zijn al los geweest en zaten al boven op het dak, alleen met dit regenachtig weer laat ik ze liefst niet los dan zijn ze wel een heel gemakkelijke prooi voor de kromsnavel.

Bij compagnon Jan blijven ze vaak wat langer vast tot ze redelijk rond kunnen vliegen daar in Friesland is het gewoon een lopend buffet de kromsnavels zitten vaak in de bomen erom heen te wachten tot ze aan tafel kunnen.

Vroeger hielt Jan ze enkele maanden vast maar ik heb hem dat toch afgeraden ik denk dat ze dan te dom worden.

Kijk we zitten nooit op aanvallen van rovers te wachten maar het maakt de duiven wel een stuk slimmer ze houden alles in de gaten en meestal is het vliegen of binnen,anders zie je vaak dat ze maanden om het hok slenteren en te lui worden om te vliegen.

Kijk normaal gingen ze hier de gehele dag naar buiten maar ook daar stap ik vanaf ze mogen om 10u los en met het middag uur terug naar binnen dan hebben ze structuur en zie je dat ze in die periode sneller gaan vliegen in plaats van slenteren.

Ook strakjes met het opleren van de jongen moet je niet alleen in de ochtend rijden maar op alle tijdstippen van de dag en ook met minder weer of hoge temperaturen. .

Toen ik nog in de bouw werkte ging mijn schoonvader de jongen als hij van het land kwam pas om 14.00u wegbrengen op 30km en vaak was het dan 30gr warm nooit heb ik er verspeeld.

Dit jaar heb ik meer tijd om de zaken aan te pakken zodat ik het wil ook in Friesland ga ik de begeleiding opschroeven met adviezen en selectie, Jan is een druk bezet persoon daar moet het met kwaliteit gehaald worden en niet met een stipte verzorging vandaar ook iets meer tripjes naar Friesland dit jaar.

Er zit een mooie frisse jonge kweekploeg klaar daar dus hij moet een boel jongen kweken die ik ver voor de vluchten af ga selecteren zodat hij met een elite ploeg de vluchten met jongen duiven aan kan vangen op dezelfde manier als ik het hier ga doen.

 

02 feb

Van mindere tijden naar betere tijden.

Ik sprak Willem de Bruijn nog op de Olympiade en het eerste wat hij vroeg was hoe we het klaar gespeeld hadden van het slechtste vliegprogramma van Nederland naar het beste vliegprogramma van Nederland te gaan haha.

En gelijk heeft hij we hebben een prachtig programma staan voor oud en jong de zware midfond gelijk tijdig inmanden met de dagfond dus op donderdag het hok leeg.

Vroeger moesten we nogal eens keuzes maken en het is zeker niet ideaal voor de midfond duiven dat de dagfond duiven al een dag eerder vertrokken en de midfond duiven in een half leeg hok een dag langer moesten wachten om ingemand te worden, en dus al een boel energie in het hok verspeeld hadden.

Ook krijgen we nu de keuze om tussen de dagfond de duivinnen op 300km in te manden wat anders meestal bijna 400 en meer was tussen 2 dagfond vluchten in.

Wat dat betreft ben ik een gelukkig persoon en blij dat Brabant 2000 nu iets moois te bieden heeft, kijk in het seizoen moeten we een beetje geluk hebben met de weers omstandigheden de alweer uitgebroken vogelgriep in Belgie en de conditie van onze duiven en ook zeker van de liefhebber en zijn dierbaren. Alles moet meezitten om een perfect seizoen te hebben ook moet jezelf op je tellen zijn even niet opletten en je seizoen kan zomaar weer voorbij zijn.

Hou het simpel.

De meeste die hier komen vragen wel aan mij hoe en of wat ik doe nou mijn antwoord is meestal weinig, kijk veel liefhebbers Theo Pander bijvoorbeeld en meerdere zijn ook overgestapt op de Championsmix en zijn er achter gekomen dat het in allerlei opvoer systemen niet zit en ze vliegen net zo hard of nog harder dan voorheen.

Waar het wel in zit is volhouden dat is in het voersysteem zo maar ook in de dagelijkse verzorging en het dagelijkse leven bij je standpunt proberen te blijven, vele maken te fout om naar Jan en alleman te luisteren op zich niet verkeerd maar hou het bij luisteren.

Nogmaals hier krijgen ze Championsmix sinds dit jaar meng ik die, 4 zakken Championsmix en 1 zak Npo mix later boven de 250km voer ik elke avond na 8.00u nog zuiver Npo mix bij om ze kogelrond te zetten. In het drinken om de dag Naturaline en bij de dagfond op zondag en dinsdag MG Mix over het voer.

Medisch krijgen de duiven alle entingen een tricho kuur gemengd met een luchtwegkuur van 5 dagen voor de seizoenstart daarna worden ze bijgehouden met gele druppels en om de 6 weken een controle, Bij de jongen word de Naturaline vervangen bij het begin van het vliegseizoen van de jongen door Belgasol puur omdat we dan in de warme periodes van het jaar zitten.

En wat de bodembedekking betreft hier ligt Lava gruis de duiven hebben mooie zuivere poten en het hok is mooi droog en zuiver stro en snippers kan perfect mnaar ik ben er geen voorstander van vooral niet als je in een omgeving woont waar er veel muizen het hok binnen kunnen dringen ze zullen zo onder het stro nesten gaan maken ook onder roosters overigens.

Heb je last van muizen dan ook van een minder seizoen dus die krengen moet je niet in je hok hebben hetzelfde geld voor motjes en muggen.

Ook maken er volgens mij velen de fout om de duiven na de kweek op een lichter mengeling te zetten niet verkeerd als je alleen tot 250km vliegt maar ik doe dat niet. Van M van Gastel leerde ik destijds wel dat duiven op gewicht moeten zijn bij de start van het seizoen omdat er daarna weinig mogelijkheden meer zijn om ze terug op gewicht te krijgen.

Nogmaals een harde selectie op gezondheid een duif die je niet aanstaat word zelden een goede. Een goede training vooraf om de duiven goed getraind aan het seizoen te krijgen daarna volstaat een uur goed trainen aan huis, er mee rijden als je erin gelooft gewoon doen nodig?????

07 feb

Statiegeld duiven.

Nou meerdere telefoons gehad vandaag over duiven van mij op GPS ik heb die zelf niet aangeboden, het zijn duiven die ik destijds weggegeven heb aan de fam Dijk.

Of het goede zijn ?? geen idee ik weet dat de duiven waar ze mee geslaagd er niet bij staan zegt genoeg dus, maar ieder is vrij in zijn doen en laten dus voor verdere info over die duiven niet naar mij bellen of mailen maar naar de fam Dijk.

Hoewel er bij de kop statiegeld duiven staat kan je daar alleen over spreken als ze betaald zijn, hier worden de stambomen van gekochte duiven altijd ondertekend en voorzien van een stamkaart in kleur met foto,s van duiven aan de achterkant erop.

Ook ik verkoop aangekochte duiven die niet voldeden via GPS maar nog nooit een gekregen duif, ook aangeschafte duiven die iets mankeren worden hier verwijderd van de 6 aangeschafte laatjes voor de dagfond zijn er 4 verwijderd dus niet terug te vinden op een veilingsite.

Zo verkocht ik ooit een duivin van Vandeheede op GPS die hier niet voldeed,Johny Jonckers kocht haar ondanks dat ik het afgeraden had maar hij kweekte er toch zijn Tim uit die mits ingestuurd dit jaar bij de eerste Olympiade duiven geeindigd was.

Dus bij de een afval bij de ander goud dat is duivensport.

08 feb

Iedereen is er weer klaar voor.

Je voelt dat het nieuwe seizoen eraan komt de eerste frustraties zijn er al weer deze week de kromsnavel al op bezoek gehad 3 weg de andere ochtend kwamen ze gelukkig alweer terug, bij mijn Belgische vriend ook een aanval 20 weg nu nog 6 dacht ik.

De angst om duiven buiten te laten word groter toch kan je er niet naar kijken, mijn jongen bij de vliegers zijn gespeend die drijven volop nu dus die laat ik pas los als er eitjes zijn.

Nou zullen velen de wenkbrauwen fronzen inderdaad die leggen gewoon nog een keer en broeden 10 dagen. Ik ken genoeg Belgische tophokken die de vliegduiven zelfs 2 rondes jongen groot laten brengen.

Deze eitjes gaan naar schoonpa en enkele vrienden al word die groep steeds kleiner ik heb er teveel weg gegeven aan mensen die er achteraf bekeken andere financiele plannen mee hadden.

Geld en vriendschap gaan nu eenmaal niet samen jammer genoeg. Nog enkele prijsuitreikingen en de voorjaars beurs en het kan weer los, zelf heb ik nog een verkoop in maart op Pipa van 10 duiven meest jongen van de allerbeste waarvan sommige koppels de laatste zijn die er weg gaan door ouderdom.

Dat verkoop gedoe is natuurlijk mooi een duiven seizoen zoals het hier bedreven word kost een boel geld maar toch moet men zich daar niet altijd op blind staren, kijk de helft gaat zoal weg aan kosten -35% dna photo,s, geslachts bepaling vervoer enz en niet te denken dat die duiven hier vorig jaar mei gekweekt zijn en voordat ze weg zijn is het een jaar verder.

En daarbij schatten de buitenlandse kopers de duiven uit Nederland niet zo hoog in en denken dat de Belgische beter zijn, genoeg Nederlandse duiven (en dan denk ik alleen al aan al die Nationale overwinningen die er behaald zijn met duiven van Willem de Bruijn) hebben laten zien dat ze daar zeker niet onder doen.

Ook Willem en ik en meerdere hebben er aanhangers vol gehaald in Belgie die niets waard bleken te zijn dus ook daar net zoveel slechte als hier.

Wat je wel vaak ziet is dat er een hok geslaagd is met Belgische inbreng dat men massaal naar Belgie afzakt om bij dat hok duiven te gaan halen en zie je de prijs stijgen van amper € 75 per jong naar €1500 per jong, en vaak een jaar later staat GPS vol met deze nieuwe beloftes uit Belgie die tegen bleken te vallen.

Nee goede duiven zitten overal je moet daar een beetje geluk bij hebben.

9 feb

Plannen Npo

Net nog even de toekomst visie van het Npo doorgelezen kijk dat er verandering op komst is daar is niets mis mee en dat de nieuwe voorzitter niet achterover gaat leunen is alleen maar toe te juichen.

Ben benieuwd hoe het allemaal gaat lopen kijk dat we de afdelings grenzen moeten herzien is een ding wat zeker is het groepje leden word kleiner dus daar moeten we oplossingen voor vinden anders is het vervoer technisch niet meer te bekostigen, en ook kampioenschappen en organisatie gaat steeds meer geld kosten wat niet meer op te brengen is door de leden.

Anderzijds is het goed om de duivensport te beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf anders zullen we over enkele jaren geen duivensport meer hebben, dat is waar de nieuwe voorzitter zich voor in wil gaan zetten hij moet het alleen in begrijpbare taal voor iedereen gaan brengen wil hij de liefhebbers overtuigen.

Dat hij een karrevracht aan kritiek over zich heen zal gaan krijgen is ook een ding wat zeker is vooral van de afdelingen die hun bedrijvigheid ook willen beschermen.

Kijk dat hem een moeilijke taak staat te wachten om de boel te reorganiseren is een ding wat zeker is met de 65+ mentaliteit van de meeste liefhebbers de gemiddelde leeftijd is bijvoorbeeld in Brabant 2000 schijnbaar 68 dus dat zegt genoeg de meeste mensen van die categorie hebben het niet meer zo op veranderingen maar hebben meer zoiets van het zal mijn kop wel afdoen.

10 feb

Kweekseizoen.

Je kan merken dat het kweekseizoen in volle gang is vandaag alweer een verse voorraad Championsmix en een pallet Allerlei gelost, niet aan te slepen ook de gemengde grit vliegt de deur uit.

De jongen staan te popelen om eruit te mogen maar met dit koude weer is het voor de baas niet aangenaam om erbij te blijven, en dat is wel nodig bij een overbuur zijn al 5 van de 16 winterjongen opgevreten door de kromsnavel ze jagen net als vorig jaar in koppel ze duiken er met zijn 2 gelijk onder ik heb dat zelf gezien.

De overbuur heeft ze dagelijks los die jongen hebben geen schijn van kans beter is afwisseling dan weer los dan weer een paar daagjes vast en op verschillende tijdstippen denk ik. Moeten ze wel alle dagen los het duurt nog lang genoeg voor het vliegseizoen met de jongen begint een keer per week is in deze tijd meer dan genoeg als ze de omgeving maar kennen is voldoende.

Een ding is zeker dat het een ellende is overal kun je wel merken ze trekken zich nergens en niets van aan een andere overbuur was voor het hok bezig en ze doken onder de oude duiven die op dat moment los waren.

Bij mijn Belgische vriend staan spiegelbollen ook bij Jan staan die bollen op het hok maar ook daar schijnen ze zich niets van aan te trekken.

Bij mij huist al jaren een koppel kraaien ook op het naast gelegen land waar ik de mest weg gooi verrekt het van de kraaien maar ook daar hebben ze geen erg in.

Misschien die Franse jagers uit nodigen die wekelijks een halve container duiven afschieten in het vliegseizoen haha.

Het is en blijft vervelend de kentering komt meestal medio april dan schijnen ze onze duiven ineens niet lekker meer te vinden.

12 feb

Zijn het allemaal supers??

Als ik op dit moment bij de jongen ben gaat mijn gedachte altijd maar weer over welke gaan dit jaar de betere worden, er zitten plaatjes bij zoals elk jaar maar net als elk jaar lijken die vaak te prooi te vallen aan allerlei ellende draden roofvogels noem maar op. De kunst om echte goede te kweken is moeilijk ik koppel elk jaar wel een nieuwe aanwinst of een zomerjong uit mijn allerbeste tegen een bewezen kweker, vaak heb ik er succes mee maar als ik er 4 van kweek is het ook vaak maar met een.

Toch kan ik wel stellen als ik er 100 kweek er toch altijd wel een 15 tal bij zitten die alle weken bij mijn eerste duiven arriveren. Ik was dit jaar ook maand winnaar bij de Gouden duif elk jaar kan ik daar wel een trofee ophalen en dat is niet gemakkelijk als je met een 75 a 80 jongen speelt zoals de grootste kampioen onder ons wel weten.

Vorig jaar was hier een klote jaar met de jongen veelal westen of zuid westen wind ook vaak nog stevig en dan zie je dat sommige hokken die oostenlijk gelegen zijn het verschil maken, de duiven kunnen zich dan op de afstanden onder de 300km simpelweg niet los maken en vaak verlies je dan zelfs van een overvlucht van amper 3 km de 1e plaats.

Daar kan ik dan nog mee leven maar afgelopen jaar verspeelde ik elke week 1 van de 3 eerst getekende jongen en die stonden daar niet voor niets vaak waren dat de beste.

Nee een harde west zuidwest in combinatie met een late lossing is dodelijk voor jongen duiven, zeiden de oudere Belgische liefhebbers vroeger niet na 9u los boven Parijs is vragen om problemen.

Kijk en dat is nou net de schuld van al die weer site,s met al hun geleerde termen, ik blijf erbij zoveel mogelijk voor 8 u de duiven los en dan meer net als vroeger goed zicht op de los plaats open die manden de Polen doen dat al jaren en dan nog enkele uren eerder en ze blijven nog steeds volhouden dus met de verliezen zal het wel meevallen.

En over die bruikbare duiven kweken nog dit een Nederlandse kampioen haalde bij een populaire Belgische liefhebber een volle ronde jongen geen 10 maar enkel volle verzendmanden, de beste man had ze getest op de vluchten zelf is hij een groot kampioen dus de Belgen lieten het afweten te licht bevonden. Wat doet erop de Belg haalde die duiven terug en zette ze wegens grote aanvraag naar zijn jongen maar op het kweekhok, en velen onder ons betalen een fortuin voor jongen uit die duiven die in onze Nederlandse competitie te licht bevonden waren.

Nog een anekdote ik sprak een Belgische topspeler die al jaren de beste van Belgie is over een ander groot kampioen met de kleine korf hij haalde er een massa maar slaagde er met geen.

Dus wat ik hier mee aan wil geven ook andere grote top hokken kweken een massa afval en in Belgie zitten echt geen superieure duiven die zitten overal, alleen hun vluchten systeem is beter doordat ze vaker in Nationaal verband de degens met elkaar kunnen kruisen en dat is wat in Nederland ontbreekt.

14 feb

Het voorjaar is in zicht.

Je kan al goed merken dat de dagen gaan lengen gisteren al mogen genieten van een heerlijk voorjaars weertje wel een koude oosten wind nog maar dat kan de pret niet drukken.

Alle duiven zijn los geweest zowel jong als oud ik blijf dan wel in de buurt natuurlijk, aankomend weekend een paar dagen minder weer bewolking en regen dus dan blijven ze binnen en kan alles mooi ingeent worden tegen paramixo, ik pak dan gelijk de vliegduiven mee overigens.

Over een 4 weken nog een keer met paramixo/herpes het lijkt verbetering te geven tegen one eye cold.

Over dat one eye cold nog iets daar lijken ze in Friesland nog nooit mee te maken gehad hebben, het  begint wanneer de duiven samen komen in de duiven container je ziet vaak dat het start in Belgie daar starten ze het eerst met de jongen dan is vaak Zuid Holland aan de beurt en dan Brabant een raar iets.

Het betekent dat het met licht of duisternis niets te maken heeft misschien komt het omdat de hokken in Friesland verder uiteen staan dan hier het geval is het blijft toch een soort virus.

Vaak zie je dat het in de vereniging voorkomt dat iedereen het heeft zonder nadelige gevolgen overigens want de prestaties lijden er nauwelijks onder of het moet zo hevig zijn dat het ornithose gaat worden.

Kijk velen denken dat ze het niet hebben je kan het ook in een lichte vorm hebben dat zie ik dan weleens aan de duiven die in de manden staan te wachten om ingemand te worden diegene die zitten de knipperen met de oogjes die hebben er last van.

17 feb

Kweek verloop.

De kweek verloopt super 110 geringd totaal nu ze groeien als kool en na gelang weinig tot geen problemen met vechtpartijen of onbevruchte eitjes de kwekers blinken als pauwen ze zijn duidelijk in orde.

Ook het weer zal best meespelen natuurlijk ondanks een lichte tricho constatering een maand terug heb ik er niets aan gedaan de jongen groeien super als ze 14 dagen oud zijn bij sommige alweer nieuwe eitjes in de schotel.

Nee lichte tricho geen reden tot paniek dat overwinnen ze zelf. In het water om de dag Naturaline om de dag bak allerhande en 4 delen Championsmix en een deel Npo mix per dag en meer moet dat niet zijn.

Ook de 70 gespeende jongen ruien als bezetenen dus ook daar een goede gezondheid, de vliegers zitten apart dus die kunnen vanaf nu de training weer op gaan pakken en rustig in conditie komen. Je merkt toch wel dat ze nog stram zijn na een langere periode vast gezeten te hebben.

We hebben de tijd misschien moeten we wel weer richting Duitsland. In Belgie mogen ze niet voor 15 maart los dus dat blijft even afwachten aangezien we aan de grens wonen houd het hier ver op met africhten, kijk Friesland bijvoorbeeld kan gemakkelijk dik 200km vliegen binnen Nederland. Wij zijn toch gebonden aan de maatregelen vanuit Belgie.

19 feb

De duif.

Gisteren nog even naar de prijsuitreiking van de gouden duif geweest met Peter Colijn en Peter van Oerle we hadden om 15.00u in St Job afgesproken vandaar uit was het een dik kwartier rijden.

Voor mij persoonlijk een van de mooiste uitreikingen die er is en ook een van de enige waar ik heen ga. Altijd weer lachen met Johhny Jonckers een van de beste halve fond hokken van Belgie vind ik persoonlijk, vooral de nazaten van zijn 801 blijken super te vererven ik heb begrepen dat ook Bosua er een topper van heeft.

Ik had er dit jaar een kleinzoon via Peter van Oerle die hier super presteerde ook vorig jaar een kleinzoon die top kwam tot hij zo zwaar gewond terug kwam dat ik hem weg moest doen. 

Meestal ben ik wel weer op tijd naar huis maar de meeste gaan door tot in de nacht. Ook nog veel mensen gesproken die ik wel hoog heb staan sommige zijn geslaagde zakenmensen maar die wel gewoon gebleven zijn iets wat ik dan ook weer belangrijk vind. Persoonlijk heb ik het niet zo op van die bobo,s.

Net als voorgaande jaren heb ik mijn eigen huldiging alweer gemist enerzijds eigen schuld anderzijds omdat er niet echt een draaiboek is van het uitreiken van de prijzen, zo zat ik vorig jaar in het restaurant nu was ik in gesprek met Bart Geerinckx en onze roofvogel koning Ben de Keijzer. Dan kan je al snel merken dat ik 50 word de ogen en oren worden al een stuk minder.

De meesten hadden de hokken vol met jongen vooral de Belgen zaten met schrik omdat ze niet los mochten en met angst dat er niet weer ergens een uitbraak kwam,

Bas vertelde me dat hij pas aan het ringen was door de roofvogel problematiek daar rond Reewijk. Ook nog even met Cor de Heijde gesproken Cor had er dit jaar ook weer zin in alleen jammer dat je door de drukte elkaar slecht kan verstaan.

Al met al een mooie avond en met vele duiven liefhebbers gesproken waar ik in het seizoen tegen speel of vaak contact mee heb. De bonnen gingen alweer geweldig al met al chapeau voor Jan en Rik en het team om hen heen het is niet niets om zoiets te organiseren ook de vele buitenlandse genodigde voelden zich prima thuis.

Al met al de meesten hadden er alweer zin in ook Eugene en zijn vader die deze zomer net als Willem met pensioen gaat. Ook zij hadden er weer zin in om er vol tegenaan te gaan.

20 feb

Topduiven.

Kijk als je eenmaal al redelijk tot goed speelt is het moeilijk verbetering bij te halen maar stilstaan blijft achteruit gaan vandaar ook de recente aankopen van mij en Jan bij Dirk van Dyck, ook sinds gisteren zijn we alweer 3 duiven van de comb Verbree rijker.

Het frapante eraan is dat er in een groot deel van de nieuwe aanwinsten bloed stroomt van ""Di Caprio"" deze duif staat inmiddels aan de wieg van heel wat superduiven en dan noem ik er maar een paar op 1e asduiven WHZB bij Verbree ook Olympiade duiven bij dezelfde Verbree maar ook nationale winnaars o.a. nat Bourges van Dirk van Dyck is een nazaat Olympic Niels.

Uit diezelfde Olympic Niels had ook Willem de Bruijn een dochter die werd alweer moeder van de 2e nat asduif jong afgelopen jaar.

De toekomst zal het leren wat de van Dyck duiven gaan brengen we hebben nu doel bewust een nieuwe lijn toegevoegd verwant aan de Kannibaal en Di Caprio er zitten er nu een 25 op het kweekhok via Dirk van Dyck, Verbree,Herman Bevers dus we wachten af.

De eerste jongen zijn op het vlieghok hier en in Friesland, uit de Verbree duiven zullen we nog wat jongen trekken die ook de baan op moeten en dan weten we in september al heel wat meer. Niet te vergeten wat ook een belangrijke rol speelt zijn de Schaerlaeckens duiven die 50% deel uitmaken van de Verbree aankopen, ik had al eerder met Ad samen gekweekt met een duivin van Ad tegen Superior en de doffer eruit ""Blue Lion"" is al vader van,

""New Goldstar"" 

1e Npo/Nat Fontenay 7.858d
1e Fontenay Brabant 2000 R2 2.139d
9e Mourlincourt 1.805d
9e Creil 1.516d
10e Mourlincourt 5.188d
15e Mourlincourt 17.385d
56e Npo/Nat Creil 14.578d

  ""Fast Jewel"" 

5e Asduif Brabant 2000
20e Asduif WHZB
3e Mourlincourt 20.248d Brabant 2000
2e Mourlincourt 1.852d
13e Feluy 2.539d
22e Roye 10.341d Brabant 2000
52e St Quentin 1.899d

Zij is weer moeder van ""Mister Gold""

3e Npo/Nat Tongeren 12.699d
6e Gennep 2084d
34e Gennep 16.719d
13e Mourlincourt 1.678d
32e Mourlincourt 7.348d

21 feb

Verslappen.

Ik krijg toch nog regelmatig mails dat de kweek niet overal even vlot gegaan is, kijk je moet wel zelf 12 maanden allert blijven vroeger liet ik na september de boel ook wel eens verslappen met vaak een mindere kweek als gevolg.

De duiven moeten er klaar voor zijn enkele weken van tevoren bijlichten om ze wakker te schudden zeg maar. Ook is het van belang dat ze niet te vet aan de kweek beginnen. Vrije koppeling een keer gedaan doe het nooit meer na 8 weken zat alles nog niet op eieren nee hier gewoon een gestuurde koppeling ook bij de voedster duiven.

De nestschalen worden altijd in kranten verpakt dan hoef je ze niet weer te wassen na een nieuw nest.

De oude duiven staan nog veel te zwaar na hun kweekseizoen maar dat is een goed teken duiven die vermageren na het spenen van hun kroost die kan je beter verwijderen. Hier beginnen de oude duiven ongedwongen om de dag aan hun training ze vallen vaak na enkele minuten al op het hok maar ook dat is geen probleem, nu al dwingen om te vliegen na maanden vast is vragen om spier problemen/scheefvliegers.

De jongen daar in tegen daar blijf ik voorzichtig mee die gaan om de dag soms om de paar dagen los op verschillende tijdstippen om de kromsnavel te misleiden, kijk ik kan enigzins in de buurt blijven mijn overbuur werkt nog dagelijks en die gaan er in de ochtend uit van de 35 heeft hij er naar het schijnt al 8 gegrepen er zijn er die voor minder stoppen het is om moedeloos van te worden als er na enkele weken al 20% opgevreten is.

Nou wonen wij buitenaf maar naar het schijnt is het in de bebouwde kom al net zo gek en die groenen gaan maar door met die dingen kweken en nestpalen bouwen net zolang dat er geen vogeltje meer leeft in het wild als alleen kraaien.

Ook gisteren nog een telefoontje gehad van een Fries of de jongen de lava niet opeten? normaal geef ik op domme vragen domme antwoorden vandaar dat ik al wilde zeggen als je ze geen eten geeft wel maar kon me nog bedwingen gelukkig.

22 feb

De voorjaars beurs.

Nog enkele weken en dan is het alweer zo ver dan is het alweer voor jaars beurs en staat het vliegseizoen echt voor de deur, elk jaar verbaas ik me alweer wat de mensen daar mee naar huis slijpen wat zijn er toch veel goedgelovige onder ons die het in allerlei producten blijven zoeken.

Zo is daar ook die ene persoon die met enkele goede bijproducten begon maar nou een gamma aanbied waarbij de mensen de bomen door het bos niet meer kunnen zien.

Kijk een goede uitgebalanceerde mengeling in combinatie met een goede zak allerlei moet voldoende zijn om het jaar mee rond te komen.

Zelf ent ik de duiven overal tegen en zal ik zeker een kuur geven als ze wat mankeren maar dan moet het wel erg genoeg zijn anders doe ik dat ook niet.

Wij mensen kunnen ook herstellen van een griep of verkoudheid of wat dan ook zonder aan de antibiotica te moeten als het te erg word kunnen we daar altijd nog naar grijpen.

Versta me niet verkeerd ik heb dat ook allemaal gedaan met zwakkere duiven zonder weerstand als gevolg.

En bijproducten dan? gewoon doen als je er in gelooft nodig??.  Hier geef ik alleen de MG Mix nog over het voer boven de 250 km op zondag en maandag en Belgasol in het water op warmere dagen + enkele dagen Naturaline.

Wel werk ik met de gele druppels al weet ik niet wat de beste dag is om die te geven de een zegt op maandag een andere de dag van inmanden ik doe dat op zondag avond het is wel een bende je zit zelf samen met de duiven kop onder. 

Samen met Jan zijn we bezig een mooi kweekhok op te bouwen met nazaten uit topduiven gekruist met onze eigen toppers, ook bij die nieuwe aanwas word de selectie hard ingezet van een liefhebber zijn er van de 6 aangeschafte al 4 verdwenen en ook die kwamen uit de beste.

Op het kweekhok geld hier en in Friesland maar een regel gezond en vitaal blijven zonder medicatie of verdwijnen, kijk de duiven kweken hier en in Friesland in de buitenlucht en wie daar niet tegen kan krijgt geen verblijf vergunning.

Ook moeten deze duiven perfect van bouw en pluimen zijn onze kwekers zijn dat ook en ik ga daar geen duiven van mindere kwaliteit tegen zetten van wie of wat ze ook zijn ongeacht wat ze gekost hebben.

24 feb

Word de start wel begin april???

Ik sprak vandaag een Belgische kennis er is schijnbaar alweer een dode zwaan gevonden met vogel griep nog niet bekend gemaakt maar dat zal zeker gebeuren vrees ik, dus de Belgen mochten de jongen in de avond weer los laten maar voor hoe lang.

Ook de grens gebieden in Nederland krijgen hier mee te maken wij liggen er al snel uit hier bijvoorbeeld 9 km afstand in vogelvlucht tot de Belgische grens.

Zouden we weer dezelfde taferelen krijgen als jaren terug dat we vanuit Arlon moeten gaan vliegen en dan richting Duitsland?? die kans is aanwezig. Het ziet er naar uit dat het nieuwe seizoen met problemen gaat beginnen de Duitsland vluchten waren hier nou niet echt super verlopen vooral de vlucht uit Homburg kan ik me nog goed voor de geest halen in negatieve zin dan.

25 feb

Koud maar mooi.

Het is toch nog een stevig koud windje maar om 8u de oude doffers eruit wat dat betreft ben ik het met Theo Pander eens kou is slechts een emotie voor duiven maakt dat niks uit, ze klimmen hier al stevig hoog de lucht in en scheren er vandoor het teken dat de basis gezondheid goed is.

Wat je wel merkt is dat ze al enkele keren achterna gezeten zijn ze vallen niet op het hok zodra ik de spoetnik open is het boven uit de lucht op de spoetnik en binnen, dus wat ik al eerder schreef de kromsnavel heeft niet altijd nadelen de duiven worden er een stuk meer allert van.

Bij Jan was het in 2014 een enorm probleem de ene aanval na de andere om moedeloos van te worden maar het was wel een top jaar met de jongen.

Ik blijf wel de jongen in de gaten houden tot ze goed kunnen vliegen daarna zoeken ze het maar uit als ze graag gegrepen willen worden is het hun keuze, maar nu ze net buiten komen hebben ze geen schijn van kans dus in de ochtend op de honger een 1.5uur los en daarna binnen.

Wat ik ook verander ten opzichten van andere jaren is het tijdstip van inenten vroeger deed ik dat gelijk na het spenen maar ben van mening dat het eerst duifjes moeten worden dus nu wacht ik tot de jongst gespeende minimaal 8 weken oud zijn maar dan ent ik ze ook dezelfde dag tegen de pokken met de veer methode, een hok is vol dus over 5 weken is de ent datum voor paramixo en pokken.

Wat medicatie aangaat hebben ze direct bij het spenen een Belga Magic gehad doordat ik de kwekers nooit kuur doe ik dat dus wel bij de jongen maar daar blijft het ook bij, verders om de dag Naturaline en bak allerhande van Jovati en 4 delen Champions mix en 1 deel Npo mix.

Bij de vliegers en kwekers idem dito niet moeilijker maken dan nodig, op de grond de Lava en de schapjes maak ik een maal daags zuiver, ik mag dan wel over meer tijd beschikken maar ik wil beslist geen slaaf van mijn duiven worden het blijft bij op serveren elke dag en bij sturen of selecteren waar nodig. Ik ga dit jaar een maal per maand naar Friesland om ook daar elke maand de jongen aan een selectie te onderwerpen. 

Verder liggen de kwekers met de laatste jongen voor mezelf de volgende lichting gaat weg voor enkel bonnen en enkele kopers. Dan ga ik de allerbeste op elkaar zetten die mogen tot augustus doorgaan voor eigen gebruik en de rest word gescheiden de bedoeling is na mei een 12 koppels die nog kweken en de andere mogen uitrusten. De van Dijck duiven gaan in april tegen elkaar en die brengen nog 2 rondes 1 voor eigen gebruik en 1 voor mijn Belgische vriend.

Ik heb meerdere jongen gekruist met mijn beste hier en in Friesland ervan dus we zien al snel of het een aanvulling of teleurstelling gaat worden.

Een ding is al zeker als ze net zo goed worden als ze mooi zijn dan word het een goed seizoen, maar als alle mooie duiven goede waren dan was het nog niet te laat en dan hadden de duivenkeurders in ons land de hokken vol met goede duiven.

28 feb

Lichte kost??

Meerdere mensen vragen aan mij of ze lichter moeten gaan voeren nu naar de aanloop van het seizoen. Kijk hier krijgen de duiven genoeg ze zitten nooit op de honger, ook ben ik voorstander van vetrijk voer vandaar de ontwikkeling van Championsmix je kan ze zoveel voeren als ze willen het ene soort zal iets gemakkelijker aanvetten als het andere maar blauw vlees zullen ze nooit krijgen.

De meeste voeder fabrikanten zullen zuivering aansmeren maar kijk ook de zuivering is eiwit arm maar doordat er weinig variatie van granen inzit komen ze toch tekort.

De duiven mogen hier gerust wat vetter aan het seizoen beginnen enkele slechte vluchten in combinatie met een koud voorjaar en ze staan zo op gewicht, komen ze te schraal aan de start dan moet je ze al eens thuis gaan houden om ze terug op gewicht te krijgen na een mindere vlucht. Ook toen ik bij Bas Verkerk geweest ben viel me op dat de duiven enkele weken voor het nieuwe seizoen voer genoeg ter beschikking hadden. 

Nogmaals ik geloof niet in al die mengelingen de beste mengeling is die met de meeste granen en toch niet te eiwit rijk, eiwitten kunnen we zelf aan dragen maar een teveel aan eiwitten kan je zomaar niet uit een duiven lichaam krijgen.

Wanneer hebben ze extra eiwitten nodig?? bij thuiskomst na een zwaardere vlucht een dag extra eiwitten op het voer of dat nou baby poeder is of Mg Mix maakt niet uit als er maar eiwitten in zitten.

Heel veel grote kampioenen zitten al op de Championmix ook hun zijn het geloof in die tientallen mengelingen van diverse fabrikanten kwijt. Vanmiddag even de jongen ophalen bij Peter van Oerle ik hoorde dat ook Bart Geerinckx en Rik Hermans al langs geweest waren dus moet er snel bij zijn haha.

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40